Tüp Mide Sonrası Spor Yapmanın Önemi
Tüp mide ameliyatı, morbid obez sınıfına giren hastalara yapılır. Operasyon esnasında hastanın midesinin başlangıç ve bitiş kısmına karışılmadan %80’i alınır. Bu sayede mide hacmi küçülür ve hastanın kilo vermesi sağlanır.
Tüp mide ameliyatı kilo problemi olan herkese yapılabilecek bir işlem değildir. Operasyonun yapılması için hastanın, 18-65 yaş aralığında olması ve vücut kitle indeksine göre morbid obez sınıfında yer alması gerekir. İleri derecede obez yani morbid obez olmayan hastalara da gerekli durumlarda tüp mide ameliyatı yapılabilir. Hastanın obezite nedeniyle ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor olması, tüp mide ameliyatı olmasına olanak tanıyabilir. Ameliyatın yapılıp yapılamayacağına ise her zaman obezite doktoru karar verir.
Tüp mide ameliyatı, halk arasında bilinen diğer adıyla mide küçültme ameliyatı, istatistiklere göre günümüzde en fazla uygulanan ameliyatlardan biridir. Bu durumun en önemli nedeni tabii ki de değişen yaşam koşullarıdır. İnsanların masa başında hareketsiz bir hayata sevk edilmesi ve pek çok insanın, sanal dünyada pozitiflik saçarken içten içe derin bir yalnızlık çekip bu yalnızlığı yemek yiyerek bastırmaya çalışması, obezitenin başlıca nedenleri arasında yer alır.
Obeziteden kurtulmak ve zayıflamak için günümüzde pek çok tedavi yöntemi kullanılır. Bunlar arasında en çok bilinen tüp mide ameliyatıdır. Tüp mide ameliyatının tek başına kilo vermeyi sağlayacağını ve kişinin fit bir görünüme kavuşmasına yardımcı olacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır. Tüp mide ameliyatı sonrasında hastanın ideal kilosuna ulaşabilmesi ve fazlalıklarından kurtulabilmesi için, dengeli ve düzenli beslenmeyi alışkanlık haline getirmesi ve düzenli olarak spor yapması gerekir. Ameliyat sonrası dönemde hasta beslenme alışkanlıklarını beslenme uzmanının ve doktorunun önerdiği şekilde yeniden düzenlemeli ve doktorunun onayladığı dönemde spor yapmaya başlamalıdır.
Tüp mide sonrası spor yapmanın önemi oldukça büyüktür. Kişi ameliyat sonrasındaki ilk 3 ay boyunca hiçbir şekilde egzersiz yapmamalıdır. Hasta 3 ayın sonunda fazlalıklarının belli bir kısmından kurtulduğu için akciğerleri de rahatlayacaktır. İşte bu dönemde doktorunda onaylaması halinde spor yapmaya başlanabilir. Başlangıç olarak düzenli yürüyüş yapılması tavsiye edilir.