Tüp Mide Sonrası Merak Edilenler
Tüp mide ameliyatı olacak hastaların operasyon öncesinde ve sonrasında merak ettikleri pek çok konu bulunur. Hastaların en çok merak ettikleri sorulardan bazıları ve cevapları şu şekildedir:
Tüp Mide Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı halk arasında genellikle mide küçültme ameliyatı olarak bilinir. Ancak tüp mide ameliyatı mide küçültme ameliyatlarından yalnızca biridir. Günümüzde her geçen gün obezite hastası kişi sayısı artmaktadır. Bu durum hastaların fazla kilolarından kurtulmak amacıyla çeşitli cerrahi yöntemlere başvurmasına neden olmaktadır. Bu da en sık yapılan cerrahi operasyonlardan birinin tüp mide ameliyatı olmasına yol açmaktadır.
Tüp mide ameliyatı morbid obez sınıfına giren veya obez sınıfında yer alıp ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalan 18-65 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Operasyon laparoskopik yani kapalı cerrahi yöntemiyle gerçekleştirilir ve işlem ortalama 1,5 saatte tamamlanır. Operasyon sonrasında komplikasyon gelişme olasılığı %1’dir ancak gelişme olasılığı bulunan komplikasyonların hepsi hayati tehlike taşımaktadır. Bundan dolayı ameliyat sonrasında hasta bir süre hastanede kalmalı ve doktor tarafından takip edilmelidir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Tüp mide ameliyatı sonrasında beslenme sıvı diyet dönemi, püre diyet dönemi ve katı diyet dönemi olmak üzere 3 farklı döneme ayrılmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında İz Kalır mı?
Tüp mide ameliyatı kapalı yöntemlerle yapılan cerrahi bir operasyondur. İşlem sonrasında ciltte milimetrik kesikler olsa da ameliyattan sonraki 2-3 ay içerisinde bu izler tamamen kaybolmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Egzersiz Yapılmalı mı?
Tüp mide ameliyatı sonrasında egzersiz yapılıp yapılamayacağı büyük bir merak konusudur. Ameliyat sonrası dönemde ilk 3 ay boyunca hastanın egzersiz yapmaması önerilir. Çünkü hastaların vücut ağırlığı bu dönemde oldukça yüksektir ve fazla kilolar akciğerlere de yük olmaktadır. Bu nedenle ameliyat sonrası dönemde birkaç ay boyunca egzersiz yapılması önerilmez.
İlk 3 aydan sonra hasta düzenli olarak yürüyüş yapmaya başlayabilir. Daha sonra ilerleyen dönemlerde kişi doktor onayı alması halinde fitness ve yüzme gibi çeşitli spor dallarıyla ilgilenebilir.