Tüp Mide Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Tüp Mide Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Tüp mide ameliyatı günümüzde en fazla yapılan cerrahi operasyonlardan biridir ve halk arasında genellikle mide küçültme ameliyatı olarak anılmaktadır. İşlem morbid obez yani ileri derecede obez olan hastalara, zayıflamaları ve daha sağlıklı bir hayata kavuşmaları amacıyla uygulanır.

Morbid obez sınıfına girmeyen ancak obez sınıfında olup hipertansiyon, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele eden kişilere de obezite doktorunun onaylaması durumunda tüp mide ameliyatı yapılır.

Tüp mide genellikle 18-65 yaş arasındaki morbid obezlere yapılırken gerekli durumlarda 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük hastalara da yapılabilir. Operasyon genellikle “da vinci robotu” adı verilen ve günümüzde pek çok cerrahi operasyonda kullanılan bir robot yardımıyla yapılır. İşlem sonrasında küçük yara izleri kalsa da ameliyat sonrasındaki 2-3 aylık dönemde bu izler tamamen yok olur.

Tüp mide ameliyatı sonrasında hasta hızlı şekilde kilo vermeye başlar. Bunda hem hastanın midesinin küçülmesi hem de ameliyat sonrası dönemde yaklaşık 1 ay boyunca katı gıda tüketilmemesi önemli rol oynar. Operasyonun başarılı olabilmesi ve kişinin fazla kilolarından kurtulabilmesi için ameliyat sonrasındaki dönemde beslenme oldukça önemlidir. Bu süreçte hasta kesinlikle eski yeme alışkanlıklarına dönmemeli ve yüksek miktarda protein içeren besinler tüketmeye özen göstermelidir.

Operasyon sonrasındaki ilk 2 hafta hastanın sadece sıvı tüketmesi gerekir. Bu süreç hastanın en hızlı kilo vereceği dönem olduğundan dolayı kas kaybı yaşanmaması adına bu dönemde yüksek miktarda protein içeren sıvılar tüketilmelidir. Doktor onayı dahilinde yüksek proteinli diyet içecekleri tüketilebilir.

Ameliyat sonrasındaki 2 ila 4 hafta arasındaki dönemde hasta püre haline getirilmiş besinler tüketmeye başlar. Bu süreçte de yüksek protein tüketmeye özen gösterilmeli ve doktor onayı dahilinde yüksek protein içeren diyet içecekleri tüketilmelidir.

Ameliyat sonrasında 5. haftadan itibaren katı gıda tüketmeye başlanabilir. Ancak kişi burada eski yeme alışkanlıklarına dönebileceği yanılgısına kapılmamalıdır. Hastanın bu dönemde yemekleri azar azar yemesi ve makarna, ekmek, poğaça, pasta gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durması gerekir.

İlginizi Çekebilir !

Tüp Mide Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Elipse balon sonrası yaşanabilecek rahatsızlıklar nelerdir?

Elipse balon sonrası yaşanabilecek rahatsızlıklar nelerdir?   Elipse Balon, mideye yerleştirilen ve içi suyla dolu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir