Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Ne Yiyebilirim?
Tüp mide ameliyatının etkili sonuçlar vermesi ve hastanın uzun vadede kilolarından tamamen kurtulması, beslenme düzenine bağlıdır. Yapılan araştırmalar tüp mide ameliyatı sonrasında tekrar kilo alma olasılığının %10-%15 civarında olduğunu göstermektedir. Hatta çalışmalar, kişinin tekrardan morbid obez sınıfına girme olasılığının, %5 ila %10 arasında olduğunu kanıtlamaktadır.
Kişinin tüp mide ameliyatı sonrasında tekrar kilo almaması için dikkat etmesi gereken bazı beslenme alışkanlıkları bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hasta protein ağırlıklı beslenmeyi ve kalori açısından fakir gıdalar tüketmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Kişi makarna, kızartma, ekmek ve abur cubur gibi yüksek miktarda karbonhidrat ve yağ içeren gıdalardan uzak durmalıdır.
- Tüp mide ameliyatı sonrasında hasta günde en az 2 litre su tüketmelidir.
- Kişi yemek yeme alışkanlığını ana öğün ve ara öğünler olacak şekilde düzenlemelidir. Uzmanlar günde 3 ana öğün 2 ara öğün tüketilmesini önerir.
- Hasta yemekleri iyice çiğnemeden yutmamalı ve yemekleri küçük parçalar halinde tüketmelidir.
- TV, bilgisayar gibi dikkat dağıtan elektronik eşyaların önünde yemek yenilmemelidir.
- Her öğün için muhakkak sofra kurulmalı ve ayak üstü atıştırmalar yapılmamalıdır.
- Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü gazlı içecekler hem midenin genişlemesine neden olur hem de mideye zarar verir.
Tüp mide ameliyatı sonrasındaki ilk 1 aylık dönem, özenli bir beslenme rutini gerektirir. Ameliyat sonrasındaki ilk 2 haftada kişi sadece sıvı tüketmelidir. İlk 2 haftalık dönemde hastanın tanesiz çorbalar, komposto ve proteini arttırılmış süt tüketmesi önerilir. Ancak bu besinler hastanın yeteri kadar protein almasını sağlamayacağından dolayı, doktor kontrolünde proteini zenginleştirilmiş diyet içecekleri de tüketilmelidir.
Ameliyat sonrasındaki 2. haftadan 5. haftaya kadar olan dönem, püre diyet dönemidir ve hasta bu dönemde gıdaları püre haline getirerek tüketmelidir. Bu dönem mideyi katı gıdaya hazırladığından dolayı geçiş süreci olarak da kabul edilebilir.
- haftadan itibaren hasta, katı gıdaya geçebilir ancak bu kişinin istediği her şeyi yiyebileceği anlamına gelmez. Hasta bu dönemde doktorunun ve beslenme uzmanının önerdiği şekilde beslenmeye gayret etmelidir.