
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Sıvı Beslenme Dönemi
Tüp mide ameliyatı sonrası sıvı beslenme dönemi hastalar için kritik geçecek süreyi kapsamaktadır. Tüp mide operasyonunda gerek midenin büyük bölümünün kesilmesi gerek ise kalan bölümün zımba ile birleştirmesi çeşitli riskli durumları barındırmaktadır. Bu nedenle uzmanlar operasyon sonrasında hastayı müşahede altında tutarak, midede kaçak ya da kanama ile ilgili olan riskli durumları gözlemlemektedir.
Tüp Mide Operasyonu Sonunda Sıvı Beslenme Ne Kadar Sürmektedir?
Tüp mide ameliyatı sonrası sıvı beslenme dönemi hastanın kendine gelmesi ile başlayan süreçtir. Bu süreç ilk olarak berrak gıdalar ile beslenme ile başlamakta olup, yaklaşık olarak 1 hafta kadar sürmektedir. Hastalar bu sürede su, ayran, meyve suyu gibi daha berrak gıdaları doktorların kontrolü altında tüketmektedir. Ardında hastalarda herhangi bir sorunun görülmemesi ile biraz daha koyu kıvamda olan sıvı gıdaların tüketilmesine başlanmaktadır. 1 hafta kadar devam ettikten sonra sıvı beslenme dönemi bitmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası sıvı beslenme dönemi hakkındaki süre kararı uzmanlar tarafından verilmektedir. Uzman doktorlar hastaları operasyonu sonunda sürekli olarak takip halinde tutmaktadır. Hastanın iyileşme süresine göre uzmanlar sıvı ile beslenme dönemini uzatabilir ya da kısaltabilir.
Sıvı Beslenme Döneminin Sorunsuz Bir Şekilde Geçilmesi
Tüp mide ameliyatı sonrası sıvı beslenme dönemi boyunca gerekli kurallara uyan ve herhangi bir sorun yaşamayan hastalar kademeli olarak püre diyetine başlamaktadır. Yumuşak, çatal ile ezilmiş ve püre haline getirilmiş gıdaların tüketimi bu dönem içinde gerçekleşmektedir. Operasyonun ikinci haftasında başlayan bu diyet dönemi uzmanların kontrolü altında yaklaşık olarak 2 hafta kadar sürmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası sıvı beslenme dönemi ve ardında gelen püre dönemini sorunsuz şekilde atlatan hastalar kademeli olarak katı beslenme dönemine geçmektedir. Hastalar katı beslenme dönemindeki diyete ömür boyu uymak zorundadır. Bu nedenle bu dönemde diyet uzmanların hazırlamış olduğu beslenme programı eksiksiz şekilde uygulanmaktadır. Uzmanlar belli aralıklar ile hastayı kontrol ederek, çıkan sonuçlara göre beslenme dönemi içindeki diyet listesi üzerinde değişiklik yapabilir. Böylece oluşabilecek sorunlar en başından engellenmektedir.