Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Neler Yaşarım ve Nasıl Beslenmeliyim?
Tüp mide ameliyatı sonrası neler yaşarım ve nasıl beslenmeliyim? Bu soru ameliyat olan pek çok kişinin en çok merak ettiği sorudur. Gastrektomi oldunuz ve yeni bir hayata başladınız gastrektomi olma kararınız kilo verme konusunda ne kadar istikrarlı olduğunuzu gösteriyor. Bundan sonraki aşamada yeme alışkanlıklarınızı tamamen değiştirerek bu kararlılığı sürdürmelisiniz. Ancak öncelikle tüp mide ameliyatı olduktan sonra birçok uymanız gereken kural bulunmaktadır. Ameliyat sonrası ilk aşamada mutlaka sıvı besinler tüketilmeli bunun için özel hazırlanmış sıvı besinler kullanılabilir. Bu durumda mutlaka diyetisyeninizden ayrıntılı bilgi almalısınız. Diyetisyeniniz size bu konuda detaylı bilgi verecektir. Mide hacmi küçültüldü ancak hala yediğiniz besinleri dindirebiliyor. Emilimi engellemediği için bu besinlerin içerikleri önemlidir.
Tüm mide ameliyatı sonrası neler yaşarım ve nasıl beslenmeliyim? Örneğin yağsız süt proteini ve kalsiyum açısından yüksek olan az yağlı süt tüketmelisiniz. İlk iki hafta sıvı besinler ile beslenildikten sonra yavaş yavaş katı gıdaya geçiş yapılmaya başlanmalıdır. İlk iki hafta sıvı gıdalar, protein ve multi-vitamin gibi takviyeler önerilir. İlk haftalar mutlaka tavsiyelere uymanız gerekir. Aldığınız besinler protein açısından yüksek olmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Neden Yapılır?
Tüp mide ameliyatı sonrası neler yaşarım ve nasıl beslenmeliyim? Konusu birçok tüp mide ameliyatı olan kişinin kafasında soru işaretidir. Bu yöntem diyet ve egzersize rağmen kilo veremeyen kişilerde uygulanan gastrektomi mide hacmini küçülterek hastaların az yediklerinde çok hissetmelerini sağlama yöntemidir. Yapılan uygulama sonrası az az ve sık aralıklar ile uzman diyetisyenin verdiği beslenme programı ile uygulanmalıdır.
Tüm Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?
Mide küçültme ameliyatı olan gastrektomi 18 ile 65 yaş arasındaki kişilere uygulanmaktadır. Bir kişinin gastrektomiye uygun aday olabilmesi için “Dünya Sağlık Örgütü” tarafından belirlenen beden kütle indeksine sahip olması gerekmektedir. Bu işlem beden kütle indeksi ameliyat olacak kadar yüksek olmayan, ameliyat sonrası yaşam tarzı değişikliği yapamayacağı tespit edilen hastalar, alkol ve madde bağımlılığını sürdürenler, kanser hastaları ve bir yıl içinde gebe kalmayı planlayanlar için geçerli değildir.