
Obezite Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Obezite hastalarının dikkat etmesi gerekenler konusu, hastalığın ilerlememesi, farklı hastalıklara neden olmaması için büyük önem taşımaktadır. Dünya ülkelerinde başlatılan obezite ile mücadele kapsamın ilk olarak kişilerin kendini kontrol etmesi gerekmektedir. Günlük yaşantılarına ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeli, doktorlar ile sürekli irtibat halinde olmalı ve doktorun vermiş olduğu tavsiyeleri eksiksiz olarak uygulaması gerekmektedir.
Obezite Rahatsızlığı İle Mücadele
Obezite hastalarının dikkat etmesi gerekenler ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler hem obezitenin artışının önüne geçmek, rahatsızlığı tedavi etmek ve yeni obezite vakalarının ortaya çıkmasını engellemektedir. Bu nedenle mücadele kapsamında yapılması gerekenler şunlardır;
- İlk olarak obezitenin derecesine göre alanında uzman doktorlardan yardıma başvurulur ve kontrol altına girilir.
- Eklemlerin hareket etmesi ve enerji atımı için günlük hareket artırılmalı, yürüyüş ve egzersiz gibi alışkanlara devam edilmelidir.
- Kalorisi yüksek, raf ömrü uzun olan gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
- Gün içerisinde alınacak tuz miktarı dengelenmeli, yapay tatlandırıcı şekerlerden uza durulmalıdır.
- Obezite hastalarının dikkat etmesi gerekenler kapsamında gün içerisinde bol miktarda su tüketilmelidir.
- Yemekleri yavaş ve uzun süre çiğneyerek tüketmeli, yemek esnasında su içmemelidir.
- Alkol alımından kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Abur cubur tüketimi bırakılmalı, içerisinde katı maddesi bulunan hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
Obezite hastalarının dikkat etmesi gerekenler konusunda gösterilecek ola özen hastalığın tedavisi için uygulanacak yöntemlerin daha başarılı sonuçlar vermesini sağlayacaktır. Ayrıca verilen kiloların yeniden alınmasının önüne geçilmektedir.
Obezite Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Tüm insanların kolayca uygulayabileceği bir yöntem olan vücut kitle indeksinin ölçülmesi ile belirlenene aralıklar ile karşılaştırma sonucunda teşhis konulmaktadır. Bu aralıklar ve anlamı şu şekildedir;
- Vücut kitle indeksi (VKİ) < 18 ise zayıf,
- 18 < VKİ< 25 ise normal kilo,
- 25 < VKİ < 30 ise fazla kilolu,
- 30 < VKİ < 40 ise obez,
- 40 < VKİ ise morbit obez (İlerlemiş obezite) dir.
Obezite hastalarının dikkat etmesi gerekenler, bu aralıkların belirlenmesi ile ortaya çıkmaktadır. Hastaların kendi müdahalelerinin yetersiz kalması durumunda uzman doktor tarafında tıbbi müdahale gerçekleştirilir.