Obezite Genetik Bir Hastalık mıdır?

Obezite Genetik Bir Hastalık mıdır?
Obezite Genetik Bir Hastalık mıdır?

Obezite Genetik Bir Hastalık mıdır?

Obezite genetik bir hastalık mıdır? Obezite sorununun giderek artması araştırmacıların kilo alımına yatkınlık oluşturan ve ya kilo alımını sınırlandıran genetik faktörler arasındaki karmaşık ilişkiyi obezitenin genetik zeminiyle olan alakasını anlamaya çalışmıştır. Genetiğin vücut yapısını belirlemesindeki etkisi aile yapısı, ,ikizler, evlat edinilen çocukları değerlendirildiğinde büyük oranda genetik olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.

Obezite Hastalığı’nın Genetik Faktörleri

Obezite genetik bir hastalık mıdır? Yapılan çalışmalara göre Obezite; %40 ile %70 arasında kalıtımsal yani genetik olduğu ortaya çıkmıştır. Bu tespitin aksine obeziteye neden olan genler tam olarak keşfedilmemiş, sadece yatkınlık oluşturan gen bölgeleri tanımlanabilmiştir. Obezite’nin tek gen bozukluğu ile açıklanabildiği munogenik Obezite diye tanımlanan ve nadir görünen tiplerdir. Tek başına ya da bazı sendromların bir parçası olarak görülmektedir. Tek gen bozukluğu ile görülen obezitede genel de hastaya doğumsal yapısal bozukluklar, organlara özel anomaliler veya beynin gelişimsel geriliği de etki etmektedir.

Genetik Obezite

Obezite genetik bir hastalık mıdır? Obezitede genetik etkenler üzerinde yapılan araştırmalar her iki ebeveyn obez ise çocuğun obez olma riskini %80 yalnızca biri obez ise %50 ikisi de normal kiloda ise %9 olarak belirlemiştir. Bu gözlemlerden yola çıkarak yapılan araştırmalar da vücut ağırlığının biyolojik olarak kontrol eden bazı genler olduğu bulunmuştur. Bu genler iştahı besin alımını ve enerji harcanmasını düzenlerler.

 

Obezite genetik bir hastalık mıdır? Sonuç olarak toplumda sık görülen ve aşırı enerji alımı ile yetersiz enerji tüketimi sonucu gelişen obezitenin çok genli ve çok faktörlü kalıtım şeklindedir. Genetik yatkınlık nedeniyle iştah kontrolü bozuk olan bireylerde sağlıksız beslenme, aktivite azlığı gibi faktörlerde obezite hastalığını oluşturan genetik özellikler olarak söylenebilir.

 

Obezite genetik bir hastalık mıdır? Bu konuda yapılan bazı araştırmaların obeziteye neden olan genlerin varlığını tespit ederken, bazı genetik beslenme alışkanlıklarının da obeziteye neden olduğu kesinleşmiştir. Bu konuya örnek verilecek olursa, sürekli ekmek tüketme alışkanlığı, hareketsiz yaşam sürme huyu bu tarz aileden gelen alışkanlıkların obezite genetiği olmasa bile obezitenin genetik yaşam tarzından kaynaklanan etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.

İlginizi Çekebilir !

Tüp Mide Sonrası Ne Zaman Çalışabilirim?

Tüp Mide Sonrası Ne Zaman Çalışabilirim?

Tüp Mide Sonrası Ne Zaman Çalışabilirim? Tüp mide sonrası ne zaman çalışabilirim? Sorusu hastaların geçimlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir