Obezite cerrahisi sonrası kilo alma riski var mı? Nelere bağlı?

Obezite cerrahisi
Obezite cerrahisi

Obezite cerrahisi sonrası kilo alma riski ne kadar? Kaybedilen kilolar neden geri gelir? Alttaki yazımız bu çok haklı sorularınıza cevap vermek için yazıldı!

Obezite ameliyatından sonra kilo almanın çeşitli nedenleri vardır, bunların çoğu doğru bir şekilde ele alınırsa, kilo kaybının korunması yeniden sağlanır. Obezite ameliyatı olan bireylerin en büyük korkularından biri tekrar kilo almaktır. Ve ne yazık ki, obezite cerrahisinden sonra geri kilo almak olası bir risktir.

Obezite ameliyatı olanların %15- 20’si genellikle obezite ameliyatlarından 18-24 ay sonra kilo almaya başlarlar. Ve bu çeşitli nedenlerden olabilir. Ameliyattan sonraki ilk yıl, çoğu hasta diyet ve egzersiz ile yeni bir yaşam tarzı edinir ve  uygun porsiyonlar tüketir. Dışarıda yemek yemek durumunda olan çoğu hasta, yemeklerini yanlarında getirir.

Ancak ameliyatın üstünden 2 yıldan daha fazla zaman geçtikten sonra hastalar da obezite ve beraberindeki hastalıklardan kurtulduktan sonra o eski zor günlerini unutma ve gevşeme eğilimine girebilirler. Bu durumda kişiler obezite tedavisinin sadece ameliyattan ibaret olmadığı gerçeğini unuturlarsa ve sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi olmaz olmazlardan uzaklaşırlarsa geri kilo alma riski ortaya çıkar. Obezite ameliyatı olan kişiler unutmamalıdırlar ki bu sağlıksız yüksek kalorili beslenme ve hareketsiz hayat tarzı onları ameliyattan önce çok zor bir duruma sokmuştur ve aynı hataları tekrar yaparlarsa yine aynı duruma düşmemek için hiç bir sebep yoktur. Obezite ameliyatları kişilere hızlı bir kilo verimi sağlasalar da kilo normale yaklaştıkça kilo verimi duracaktır. Ve en nihayetinde obezite ameliyatları obezite problemi yaşayan bireylere aslında yaklaşık 2 yıllık bir süre tanımaktadır. Bireyler bu 2 yıllık süreyi mutlaka sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmak ve düzenli sporu hayat tarzı haline getirmek için kullanmalıdır.

Geri kilo alan obezite ameliyatlı kişilere bakıldığında bunların birçoğunun ilk iki yıldan sonra daha fazla yemek yemeye ve daha az egzersiz yapmaya başladığı saptanmıştır. Bir diğer kilo geri alımı sebebi ise tekrar rafine şeker kullanımına başlanmasıdır. Özellikle obezite ameliyatından sonra hastaların hayatlarından dondurma, baklava, pasta, çikolata, hazır meşrubat gibi tüketim maddelerini tamamen çıkartmış olmaları gereklidir, aksi halde uzun vadede kilo geri alımı bir risk olarak karşılarına çıkacaktır. Unutulmamalıdır ki çoğu kilo alımı genellikle yeme alışkanlıklarına dayanır. ( Aşırı yemek tüketmek , doygunluk hissettiğinde yemek tüketmek , bütün gün sürekli yemek tüketmek, kontrolden çıkmış şekilde yemek tüketmek, fast food yemek, hazır meşrubat tüketmek, rafine şeker tüketmek…vb).

 Obezite ameliyatı sonrası kilo verdikçe kalori ihtiyacınız düşer; hastalar bu gerçeği, kesinlikle unutmamalıdır! Yani 150 kilodayken tükettiğiniz porsiyon miktarını 70 kilodayken yemeye çalışmamanız gerekir, yoksa kilo geri alma riski başlar.

Aslında kilonuzu korumak çok zor değildir. Kilo almaya başlarsanız çekinmeden obezite Cerrahisi ekibinize ulaşıp kilo geri alım nedenlerini hep birlikte tartışmalı ve sebepleri ortaya çıkartmalısınız, çünkü obezite cerrahisi büyük bir ekip işidir ve hasta bu ekibin en önemli üyesidir. Bu ekip size kilo verme ve sağlıklı olma mücadelenizde en büyük desteği sağlayacak ve kilo alımınızın nedenlerini belirlemeye yardımcı olacaktır. Bu nedenle kilo kaybınızın devamlılığını sağlamak için obezite cerrahisi ekibinize düzenli ziyaretler yapın ve kontrolleri ihmal etmeyin.

Obezite cerrahisi önemli kilo kaybı sağlamanın yanında diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, uyku apnesi gibi obezite ile ilişkili diğer tıbbi sorunları ortadan kaldırarak kalp hastalığı, felç, erken ölüm ve birçok kanser türü riskini azaltabilir.

Obezite ameliyatından sonra kilo kaybı durup kilo geri alımı gerçekleşirse ,tekrar kardiyovasküler hastalık (kalp damar hastalıkları), diyabet hastalığı, uyku apnesi ve kanser gelişme riskleri de geri gelecektir!

Op. Dr. Selim BİROL

Genel Cerrahi Uzmanı

İlginizi Çekebilir !

Çağımızın En Önemli Sorunu; OBEZİTE

Çağımızın En Önemli Sorunu; OBEZİTE

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir