Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi
Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi

Dünya nüfusunun önemli bir bölümünde görülen, insanların hayatlarını zorlaştıran obezite, vücutta aşırı olarak yağ bulunmasına verilen isimdir. Günlük hayatta harcanılan kaloriden daha fazlasının vücuda yüklenmesiyle kaloriler birikir ve en sonunda insanları obeziteye kadar götürür. Bazı hastalarda obezite öyle bir noktaya ulaşır ki, yapılan diyetlerin ve egzersizlerin faydalarını çok fazla göremezler. Bu yöntemlerle başarılı olamayan hastalar için obezite cerrahisi, çok önemli bir çıkış yolu haline geldi. Obezite cerrahisi, insanların midesini küçülterek veya bağırsaklarında bir dizi işlem uygulayıp mineral ve vitamin emilimlerini azaltarak kilo vermelerine yardımcı olur.

 Kimlere Obezite Cerrahisi Uygulanabilir?

    Vücut kütle indeksi, matematiksel hesaplamalar sonucu, bir kişinin boyu ve ağırlığını kullanarak sağlıklı olup olmadığını belirten bir yöntemdir. Bu sisteme göre vücut kütle indeksi 35’den yukarıda olanlar ağır obez grubuna dahil olur. Bu insanlar için yaptıkları egzersiz ve diyetlerin çok faydalı olmadığı görülür. Bunların yanında ayrıca tip 2 diyabet, yüksek kolesterol ve tansiyon, eklem kireçlenmesine sahip bir kişi obezite cerrahisi adayıdır.

Ameliyat Sonrası Oluşabilecek Sorunlar

    Her ameliyatta olduğu gibi obezite cerrahisi sonrasında da hastaların bazı zorluklar yaşaması kaçınılmazdır. Öncelikle, her cerrahi işlem ölüm riski barındırır ve bu işlemde de o oran %1’dir. Hastalar, ameliyattan sonra 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 1 yılın sonlarında kontrollere çağrılır. Şimdi esas konumuz olan ameliyat sonra oluşabilecek sorunlara dönelim;

  • Yarada kızarıklık, akıntı, 38 derece üzerine çıkan ateş, karın ağrısı ve bulantı gibi belirtiler çoğu zaman normal olsa da doktora bilgi verilmesi tavsiye edilir.
  • Yorgunluk hissi artabilir. Gün içinde hızlı kilo kaybı ve ameliyat sonrası stresten kaynaklanan yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin üstesinden gelmek için düzenli sıvı ve protein alımının yanında egzersiz yapılması tavsiye edilir.
  • Hızlı ve fazla yemek yemeye bağlı kusmak. Asla yapılmaması gereken bir şey olmasına rağmen bazen yapılıyor. Yemeklerin yavaşça en az 15 dk süreyle iyice çiğnenerek yenilmesi öneriliyor. Buna rağmen kusma varsa, doktora başvurulması şarttır.
  • Kabızlık. Kabız olma durumunun sıvı alımı yapılarak veya demir hapı alınarak üstesinden gelinebilir.
  • Saç dökülmesi ve bacak krampları. Bu belirtiler mineral ve vitamin eksikliğinden kaynaklanır. Doktor kontrolünde çok eksiklik saptanırsa vitamin haplarıyla takviye edilir.

 Önemli Bir Not

Bebek sahibi olmak güzel bir şeydir. Herkes bebek sahibi olmayı arzu eder. Ancak obezite cerrahisi olmuş bayanlara, kendileri ve bebeklerinin sağlıkları için ilk bir yıl hamile kalmaları tavsiye edilmez.

İlginizi Çekebilir !

Her Kilolu Obez midir?

Obezite Ameliyatı Sonrası Kabızlık Durumunda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Obezite Ameliyatı Sonrası Kabızlık Durumunda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?   Obezite ameliyatı sonrasında kabızlık, yaygın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir