Mide Küçültme Sonrası Beslenme Önerileri
Mide küçültme ameliyatıyla ilgili en önemli yanılgılardan biri ameliyattan sonra hiçbir şey yapmadan kilo verileceğinin düşünülmesidir. Mide küçültme ameliyatı zayıflamanızı sağlayacak sihirli bir değnek değildir ve ameliyat sonrasındaki dönemde yaşam şeklinizde ve beslenme rutininizde belli başlı değişiklikler yapmadan fazla kilolarınızdan kurtulamazsınız.
Mide küçültme ameliyatı sonrasında hasta, beslenme alışkanlıklarını yeniden düzenlemelidir. Ameliyat sonrası dönemde dikkat edilmesi gereken beslenme kurallarından bazıları:
Yemekten 30 dakika önce sıvı tüketimi durdurulmalı ve yemek esnasında su içilmemelidir. Su midenin genişlemesine ve bulantıya neden olduğundan dolayı, tüp mideli hastaların ameliyat sonrası dönemde su tüketimine dikkat etmesi gerekir.
Günde en az 2 litre su tüketilmeli ve gazlı, kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Ameliyat sonrasında protein bakımından zengin kalori açısından fakir besinler tüketmek alışkanlık haline getirilmeli ve kişi makarna, ekmek, kızartma, pasta, poğaça gibi yüksek kalorili ve yeterli miktarda protein içermeyen ürünlerden uzak durmalıdır.
Hasta her öğünü sofra kurarak yemelidir. Ayak üstü atıştırmalarda ne kadar yenildiği hesaplanamayacağından dolayı ayak üstü yemek yeme alışkanlığına veda edilmelidir.
Her gün ana öğün ve ara öğün olacak şekilde beslenilmelidir. Ara öğünler, midenin uzun süre boyunca boş kalmasını engelleyeceğinden dolayı açlık atakları yaşanmasının ve bir kerede çok fazla yemek yenilmesinin önüne geçer. Uzmanlar beslenme alışkanlığının, 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde düzenlenmesini önerir.
Hasta, yemek yerken TV ve bilgisayar gibi dikkat dağıtan elektronik cihazların olduğu ortamlardan uzak durmalıdır. Bu tarz dikkat dağıtıcı cihazlar kişinin ne kadar yediğini kontrol edememesine ve dolayısıyla beslenme düzeninin bozulmasına neden olabilir.
Ameliyat sonrası dönemde hastanın beslenme alışkanlıklarını, doktorunun ve beslenme uzmanının yardımıyla tepeden tırnağa düzenlemesi gerekir. Hastanın ameliyattan sonraki ilk 2 hafta yalnızca sıvı besinler tüketmesi, 2. haftadan 4. haftaya kadar yalnızca püre haline getirilmiş besinler tüketilmesi ve 5. haftadan itibaren katı gıdaya geçmesi önerilir. Hastanın ameliyat sonrasında protein ağırlıklı beslenmesi gerekir ve bundan dolayı doktor kontrolü dahilinde yüksek protein içeren diyet içecekleri tüketilebilir.