Kimler Tüp Mide Ameliyatı İçin Uygundur?
Halk arasında fazla kilolarından şikâyetçi olan herkesin tüp mide ameliyatı olabileceği düşünülse de gerçek tam olarak böyle değildir. Bir kişinin tüp mide ameliyatına alınabilmesi için morbid obez sınıfına girmesi ve 18 yaşından büyük 65 yaşından küçük olması gerekir. Bunun dışında bazı durumlarda doktorun uygun görmesi halinde obez sınıfına giren, yani ileri derecede obez olmayan ancak sağlığını olumsuz etkileyecek derecede kilolu olan, kişilere de tüp mide ameliyatı yapılabilir.
Obez sınıfında yer alan bir bireyin tüp mide ameliyatına uygun görülmesi için fazla kiloları nedeniyle hipertansiyon, diyabet ve kolesterol gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalması gerekir. Bu tarz hayat kalitesini düşüren kronikleşmiş sağlık sorunlarıyla mücadele eden kişilerin tüp mide ameliyatı olması mümkündür.
Tüp mide operasyonu 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük bireylere uygulanabilmektedir. Bireyin 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olduğu durumlarda tüp mide ameliyatı yapılmamaktadır.
Tüp mide ameliyatı hastanın zayıflama sürecini kolaylaştıracak basit bir işlemdir. Ancak hastanın operasyon sonrasında eski beslenme alışkanlıklarına devam ederek zayıflayabileceğini düşünmemesi gerekir. Tüp mide işlemi zayıflama sürecini kolaylaştırmakta ve hastaya bu süreçte yardımcı olmaktadır. Bu nedenle tüp mide ameliyatı tek başına zayıflamak ve ideal kiloya ulaşmak için yeterli değildir. Ameliyattan sonraki süreçte kaç kilo verileceği hastanın çabasına ve beslenme alışkanlığında yaptığı değişime bağlıdır.
Tüp mide ameliyatı sonrasında zayıflama süreci başlar. Bu sürecin doğru yönetilebilmesi için hastanın uzmanlar tarafından düzenli olarak takip edilmesi ve yönlendirilmesi gerekir. Tüp mide ameliyatı sonrasında bir beslenme uzmanı ve psikologdan yardım alınması tavsiye edilmektedir. Hastanın psikolojik durumu zayıflama sürecinin seyrini önemli ölçüde etkilemektedir.
Hasta tüp mide ameliyatı sonrasında 3 aşamada katı gıdaya geçer. Operasyon sonrasındaki ilk günlerde yalnızca sıvı gıda tüketen hasta, ilerleyen birkaç gün içerisinde püre haline getirilmiş besinler tüketir ve ardından katı gıda tüketmeye başlar. Her 3 aşamada da hastanın doktor onayı alarak yüksek protein içeren diyet içecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Bu içecekler kas kaybını önleyerek hastanın kilo kaybını yağdan yaşamasına yardımcı olur.