
Bariatrik Cerrahisi
Bariatrik cerrahisi aşırı kilolardan kurtulmak, sağlıklı yaşama kavuşma ve daha zarif görünmeyi sağlamak adına obeziteye karşı yapılan cerrahi operasyonların hepsine verilen gene l bir isimdir. Egzersiz ve diyet ile başlanan obezite tedavisinin istenen sonuca ulaşmaması sonrasında bu operasyonlara ihtiyaç duyulmakta ve hatta zorunlu hale gelmektedir. Obezitenin neden olduğu tip-2 diyabet ve uyku apnesi gibi hastalıkların varlığı bu cerrahi operasyon ile birlikte kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılmaktadır.
Bariatrik Cerrahi Yöntemleri Nelerdir?
Bariatrik cerrahisi, uygulamaya geçildiği zaman doktorun kontrolüne ve hastanın genel vücut özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Midenin küçültülmesini hedefleyen operasyon doktorların genel tetkik ve tahlilleri sonucunda onayı ile gerçekleşmektedir. Hasta kişide birçok etkeni göz önünde bulundurarak doktorların ermiş olduğu bariatrik operasyon çeşitleri şunlardır;
- Tüp mide operasyonu (Gastrik Sleeve) : Hastanın midesine çeşitli uygulama yöntemi ile müdahale edilerek, mide ince bir muz haline getirilerek küçültülmektedir. Küçülen mide hastaya daha çabuk tokluk hissi verecek ve yeni kilo alımlarının önüne geçtiği gibi olan kiloların yakılmasına yardımcı olacaktır.
- Gastrik bypass cerrahisi: Bariatrik cerrahisi kapsamında midenin fonksiyonlarının azaltılmasını sağlamak adına ince bağırsağın yapısının değiştirilmesi operasyonudur. Alınan besinler 12 parmak bağırsağa ulaşmadan dışarı atılır. Böylece alınan besinde vücut içerisinde hem enerji hem de yap üretmemektedir.
- Mide balonu operasyonu (intra gastrik): Mide içerisine bir balon yerleştirilir. Yerleştirilen balon midenin hacmini küçülterek hastalara daha fazla tokluk hissi vermektedir. Böyece hastalar vücuda daha az besin alarak enerji ve yağ birikmesinin önüne geçmektedir.
Bariatrik cerrahisi kesinlikle güzel görünüm sağlamak adına keyfi olarak yapılacak bir operasyon değildir. Tamamı ile doktorların kontrolü ve tavsiyesi ile operasyon kararı verilmektedir.
Cerrahi Operasyonun Sonucunda Beslenme
Obezite ile mücadele kapsamında uygulanan operasyonun başarılı olması için doktorların tavsiye ettiği diyet programına eksiksiz uyulması gerekmektedir. Bariatrik cerrahisi sonunda kısaca yapılması gereken beslenme;
- Hazır gıda ve abur cubur yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Yemek yeme esnasında kesinlikle su tüketilmemelidir.
- Yenilen her lokma uzun süre çiğnenerek yutulmalıdır.
- Tatlı ve yapay maddeler ile katkı ve koruyucu madde içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Günlük öğün sayısı artırılmalı, öğün yemek porsiyonları az olmalıdır.