Bariatrik Cerrahi Sonrası Yaşam

Bariatrik Cerrahi Sonrası Yaşam
Bariatrik Cerrahi Sonrası Yaşam

Bariatrik Cerrahi Sonrası Yaşam

Bariatrik cerrahi sonrası yaşam mide hacminin küçültülmesi ya da besin emilim alanlarının azaltılması tekniğiyle yapılan bariatrik cerrahi ameliyatlar kilo kaybı açısından son derece etkili bir yöntemdir. Hastalar kilo verdikçe ameliyat sonrası dönemdeki yaşam kaliteleri artmıştır.

Bariatrik cerrahi sonrası yaşam hastalar konvansiyonel diğer adıyla Obezite Cerrahisi bir operasyon sayesinde diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi birçok hastalığın iyileştirilebileceği eşsiz bir alandır. Obezite için en yaygın olarak kullanılan ölçüm yöntemi vücut kitle endeksidir. Kilonun boyun karesine bölünmesi ile elde edilen değerdir. Bariatrik cerrahi ülkemizde ve dünyada son on yıl içerisinde giderek popüler hale gelen ve daha çok tercih edilmeye başlayan bir obezite tedavi yöntemidir. Cerrahi operasyon geçiren hastalar çeşitli multivitaminler ve mineral kullanarak bu ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler.

 

Bariatrik Cerrahinin Uygulanma Şekilleri

  • Biliopankreatik diversiyon
  • Gastrik bypass
  • Tüp mide operasyonu

Bu uygulamaların hepsi kiloyu azaltarak, kiloyla ilişkilendiren kalp hastalıkları, alkolik olmayan steatohepatit, gastroözofageal reflü hastalığı, alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı, hipertansiyon tıkayıcı, tip-2 diyabet, uyku apnesi gibi hastalıkların iyileşmesini hedefler.

Bariatrik Cerrahi Ameliyatı Nelerdir?

Psikiyatrik ve psikososyal konular daha hastanın değerlendirilmesi aşamasında, hastaların cerrahiye uygun olup olmamalarının değerlendirilmesi sürecinde başlar.

Kısıtlayıcı ameliyatlar, emilimi bozan ameliyatlar, kısıtlayıcı ve emilimi bozan kombine ameliyatlar olmak üzere etki mekanizmasına göre 3’e ayrılır.

Bariatrik cerrahi nedir, kimlere yapılmaz?

*Vücut kitle endeksi 40 veya üzeri olan kişiler

*Vücut kitle endeksi 35-39.9 arası olan aynı zaman tip-2 diyabet hastalığı olan kişilere

*Hipertansiyon ve uyku apnesi gibi kiloyla ilişkili bir hastalığı olan kişilere

*Vücut kitle endeksi 30-34 arasında olup, belli sağlık sorunlarından birkaçına sahip olan kişilere yapılmamaktadır.

Bariatrik cerrahi kimlere yapılır?

*Obezitenin en az 3 yıl var olması

*Hormonal hastalıkların bulunmaması

*İlaç ve diyet tedavisine rağmen, en az 1 yıldır kilo verilememesi

*Alkol ve ilaç bağımlısı olmaması

 

Bariatrik cerrahi sonrası yaşam kişinin yeme kapasitesinin, fiziksel olarak mideyi küçülterek ya da sindirim kanalını kısaltılması şeklinde yapılan işlem kişinin daha çabuk doyuma ulaşmasını sağladığından günümüzde en çok tercih edilen cerrahi müdahalelerden biridir.

Bariatrik cerrahi sonrası yaşam ortaya çıkan beslenme yetersizliği yapılan ameliyatın türüne göre değişkenlik göstermektedir. İnsan vücudunda su, yağ ve karbonhidrat oranları farklı olduğundan her bireyin günlük alması gereken protein miktarı da değişkenlik göstermesidir. İşin içine bariatrik operasyon girdikten sonra beslenme tamamen kişileştirilip yüksek proteinli ürünler ile desteklenmektedir. Sağlık uzmanları özellikle de büyük merkezlerin dışında görev yapan çalışanlar bariatrik cerrahi geçiren hastaları takip edip ihtiyacı olan takviye vitamin ve minerali kullandırmalıdır.

 

İlginizi Çekebilir !

Tüp Mide Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Elipse balon sonrası yaşanabilecek rahatsızlıklar nelerdir?

Elipse balon sonrası yaşanabilecek rahatsızlıklar nelerdir?   Elipse Balon, mideye yerleştirilen ve içi suyla dolu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir