Tüp Midelilerin Sıkça Sorduğu Sorular
Tüp mide ameliyatı morbid obez sınıfına giren hastalara daha sağlıklı ve fit bir vücuda kavuşmaları için yapılan ve halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak bilinen obezite tedavi yöntemidir. İşlem esnasında midenin giriş ve çıkış kısımlarına karışılmadan %80’i alınır. Robotik cerrahi yöntemiyle yapılan operasyon, oldukça düşük risklidir ve ameliyat sonrasında komplikasyon gelişme olasılığı %1’dir. Tüp mide ameliyatı olacak kişilerin sıkça sorduğu sorular ise şunlardır:
Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Tüp mide ameliyatı laparoskopik yani kapalı yöntemlerle yapılan düşük riskli bir ameliyattır. Operasyon yaklaşık 1,5 saat sürmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
Tüp mide ameliyatı, halk arasında bilinen adıyla mide küçültme ameliyatı, zayıflamak isteyen herkese yapılmaz. Ameliyatın yapılması için kişinin 18-65 yaş arasında olması ve morbid obez sınıfına girmesi yani ileri derecede obez olması gerekir. 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük bireylere bazı durumlarda tüp mide ameliyatı yapılabilir. Bu noktada ameliyat yapılıp yapılmayacağına karar verecek kişi obezite doktorudur.
Tüp mide ameliyatı gerekli durumlarda morbid obez sınıfına girmeyen normal obezite hastalarına da yapılabilir. Obezite hastalarının diyabet, hipertansiyon, kolesterol gibi ciddi sağlık problemleriyle mücadele etmeleri, tüp mide ameliyatı için doktor onayı almalarını sağlayabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?
Tüp mide ameliyatı laparoskopik yani kapalı ameliyat yöntemiyle yapılan ve işlem esnasında robotik cerrahi yöntemleri kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ameliyat sonrasında küçük kesi izleri kalsa da bu izler operasyon sonrasındaki 2-3 ay içinde tamamen kaybolur.
Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Kaç Kilo Verir?
Tüp mide ameliyatı sonrası kaç kilo verileceği büyük bir merak konusudur. Ameliyat sonrasında kişinin kiloyu yağdan vermesi yani sağlıklı şekilde zayıflaması için protein bakımından zengin gıdalar tüketmesi ve doktor onayı dahilinde yüksek protein içeren diyet ürünleri tüketmeye başlaması gerekir. Ameliyat sonrasındaki 5 yıl içinde hastaların fazla kilolarının %60’ından kurtulduğu saptanmıştır. Kilo verme sürecinde hastanın doktorlar tarafından yakından takip edilmesi ve kişinin sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirmesi gerekir.