Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Püre Diyet Dönemi
Tüp mide ameliyatı sonrasında püre diyet dönemi ameliyatın olumsuz etkilerinin görülmemesi, oluşabilecek riskli durumların en başından engellenmesi için uygulanan bir dönemdir. Ameliyat sonrasında hastalar müşahede altında kalarak diyet dönemine başlamaktadır. İlk olarak hastalar kaçak ve kanama risklerine karşı gözlemlenerek sıvı diyet uygulanmaktadır. Sıvı diyet döneminde herhangi bir sorun ile karşılaşmayan hastalar kademeli olarak püre diyet dönemine geçiş yapmaktadır.
Tüp Midede Püre Diyetin Başlaması
Tüp mide ameliyatı sonrasında püre diyet dönemi hastaların ikinci aşamada uygulayacağı beslenme düzenini göstermektedir. Hastalar ameliyattan 15 gün sora püre dönemine girmektedir. Bu dönem içerisinde hastalar, koyu kıvama sahip çorbalar ve yumuşak gıdalar tüketmeye başlamakta, aşamalı olarak çatal ile ezilmiş ve püre haline getirilmiş gıdalar ile beslenmeye devam etmektedir. Püre diyet döneminde her türlü besinin püre haline getirilmiş olanı tüketilmez. Hangi besinin en miktarda tüketileceği uzmanların, hastaları kontrolü sonrasında belirlenmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrasında püre diyet dönemi itibari ile hastalar beslenme öğünlerinde yumuşak ve çok pişmemiş yumurtalar, yumuşak meyveler, bebek mamaları, peynir, iyice pişirilmiş yumuşak sebzeler, kılçık bulunmayan balık etleri tüketmektedir. Hastalar püre diyet döneminde şeker, baharat ve tuz, asit, karbon hidrat içerikli gıdalardan kesinlikle uzak durmalıdır. Hacmi küçülen midede şişkinlik yaratmaması için pilav ve makarna tüketmemelidir.
Püre Diyet Döneminin Ardından
Tüp mide ameliyatı sonrasında püre diyet dönemi ameliyatın 3 ve 4. Haftalarında uygulandıktan sonra uzmanlar tarafından kontrol edilmektedir. Herhangi bir sorun bulunmayan hastalar katı gıda diyet dönemine girmektedir. Hastalar püre döneminden yeni çıktıkları ve mideleri hassas olduğundan dolayı katı gıda diyetini kademeli olarak uygulamaktadır.
Tüp mide ameliyatı sonrasında püre diyet dönemi içerisinde olduğu gibi katı diyet döneminde de hastanın hangi besinler tüketeceği ve ne miktarda kullanacağı uzmanların gerekli test ve tahlilleri sonucun belli olmaktadır. Bu sonuca göre uzman diyetisyenler tarafından uygun diyet programı oluşturulmaktadır. Obezite hastaları gerek doğru şekilde kilo vermek gerek ise verilen kiloların yeniden alınmasını engellemek için katı gıda diyetini ömür boyu uygulamak zorundadır.