Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme
Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme 5 döneme ayrılarak verilir. İlk dönem hastane dönemi olacak şekildedir. Bu dönem ise 1 ve 4 gün arasındadır. Bu dönme içinde hastanede yatarken ağızdan gıda alımı yapılmaz. Burada sıvı ve kalori ihtiyacı damardan sağlanır. 4. Güne gelindiğinde ağızdan su verilmeye başlanır. Diğer dönem ise berrak sıvı dönemidir. Bu dönem ise 1 ayı kapsayacak şekilde uygulanır. Bu dönem zarfında hastanın vücut kitle indeksine göre 2,5 ya da 3,5 litre arasında hastaya sıvı verilir. Bu sıvının 1,5 litresini su oluştururken diğer sıvılar ise et suyu, meyve suyu veya süttür.
Üçüncü döneme geçildiğinde ise bu dönem püre dönemi olarak adlandırılarak 1 ve 3 aylık bir süreci kapsar. Bu dönemde süt, ayran ve et suyuna ek olarak püreler verilmeye başlanır. Bu püreler içinde a ve b vitamini ağır olan yiyecekler verilir. Dördüncü döneme geçildiğinde ise bu döneme gıdaya geçiş dönemi denilir. Bu süreç ise 3 ve 6 aylık bir süreci kapsar. Mide ameliyatı sonrası beslenme grubunda bu dönem normal gıdalara geçiş için önem taşır. Bu dönemde haşlanmış et ve ızgara balık gibi yiyecekler yenilmeye başlanır. Beşinci ve son dönem ise normal gıda dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem ise 6 aylık bir süreci kapsar. Bu süreçte katı besinlere daha sık bir şekilde geçilmeye başlanır.
Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme öğünleri
Mide ameliyatı sonrası geçirilen ilk dönemde öğün olmaz. Çünkü dönemde sıvı damardan verilir. Sonraki dönenlerde ağızdan alınan sıvılar günlük sık sık verilir. Beslenme öğünü son dönemde katıya doğru gittiği için bu dönemde kişi öğünler etrafında yiyecek tüketir. Doktor tarafından günlük belirlenen öğünler etrafında yiyecek tüketimi sağlanabilir. Ancak bu sürece riayet edilmesinde de yarar vardır. Ayrıca tüketilen porsiyonlar ne ise o şekilde tüketimi sağlanmalıdır. Fazla ya da az olması gibi bir işleme baş vurulmamalıdır. Mide ameliyatı sonrası beslenme şekline bu doğrultuda dikkat edilirse en kısa sürede toparlama evresine geçilir.