Şeker Ameliyatı İle Tüp Mide Ameliyatı Arasında Nasıl Fark Vardır?
Şeker ameliyatı ile tüp mide ameliyatı arasında nasıl fark vardır? Sorusunun cevabını alabilmek için tüp mide ameliyatı ve şeker hastalığı ameliyatı hakkında az da olsa bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı, genelde mide küçültme ameliyatı olarak bilinmektedir. Dünyada uygulanan en popüler cerrahi yöntemlerden biridir. Obezite cerrahisi tarihçesine biraz bakacak olursak;
- İlk kez “Kremen” 1954 yılında uç uca yaptığı “Jejunoileostomi” ile kilo kaybını gözlemiştir.
- “Mason ve Ito” 1960’larda “Gastrik By-Pass” yöntemini geliştirmiştir.
- “Printen ve Mason” 1971 yılında “Gastroplasti” tekniğini tariflemiştir.
- “Scopiarno 1976’da “Jejuno-İleal Bypass (JIB)” yöntemini modernize ederek “Biliopankreatik Diversiyonu (BPD)” geliştirmiştir.
Bu yöntemler yıllar boyunca denenmiş ve son dönemde en sık yapılan yöntem “Sleeve Gastrektomi” olmuştur. Tüp mide ameliyatında önemli olan gelişme ise, laparoskopik olarak uygulanmaya başlamasıdır. Bu sayede daha az iz bırakan bir cerrahi işlem haline gelmiş ve ameliyat sonrası yatış süresi azalmıştır. Tüp mide ameliyatında büyük parça kesilmeden, karın ön kısmından açılan yaklaşık 0,5 cm’lik delikler aracılığıyla midenin yaklaşık yüzde 80’lik kısmı alınır. Geriye kalan yüzde 20’lik kısım bir tüpü andırdığı için tüp mide ameliyatı adı verilir. Yapılan bu işleme laparoskopik cerrahi yani halk arasında kapalı ameliyat denilir.
Tüp Mide Ameliyatı Hangi Hastalarda Yapılır?
Tüp mide ameliyatı aşağıda belirtilen hastaların tamamına yapılabilir:
- Vücut kitle endeksi 40’tan fazla olanlara
- Diyabet hastalarına
- Hiperlipidemiye sahip bireylere
- Hipertansiyonu bulunan hastalara
- Yüksek kolesterole sahip hastalara
Şeker Hastalığı Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Şeker hastalığı ameliyatı, bir dizi ameliyat silsilesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyatın amacı, hastalığı ortadan kaldırmak için hormonal değişiklikler yapmaktır. Şeker hastalığı ile beraber obezite de görüldüğü için ameliyatın amacı bu iki sorunu da aynı anda ortadan kaldırmaya yöneliktir.
İlk olarak hastanın kan değerleri ve verileri incelenir. Bu veriler sayesinde ameliyat yöntemi, yapılacak cerrahi müdahale ve kullanılacak ilaçlar belirlenir. Ameliyat mide üzerinde yoğunlaşmaktadır. Midedeki açlık hissi veren kısım ameliyatla alınır. Bu sayede yemek yeme isteği ciddi oranda azalır. Ameliyat sonucunda şeker rahatsızlığı da azalır. Ameliyat tamamlandıktan sonra insülin salgılama hızı ciddi oranda artar ve şeker hastalığı son bulur. Aynı işlem ince bağırsak için de uygulanır.
Şeker ameliyatı ile tüp mide ameliyatı arasında nasıl fark var? Sorusunun cevabı midenin hacmidir. Tüp mide ameliyatında midenin büyük bir bölümü alınır. Gastrik by-pass ameliyatında mide aynı hacimde kalır. Ayrıca gastrik by-pass da gıda emilimi de azalır. Bu nedenle çok daha uzun bir süre vitamin mineral takviyesi yapmak gerekebilir. Şeker ameliyatı ile tüp mide ameliyatı arasında nasıl fark var? Sorusunun cevabı ne olursa olsun her iki ameliyattan sonra uzman hekimin yönlendirmeleri ile hareket edilmeli ve diyetisyen eşliğinde beslenme düzeni oluşturulmalıdır.