Mide Küçültme Ameliyatı ile Kaç Kilo Verebilirim?
Mide küçültme ameliyatı olmaya hazırlanan hastaların en çok merak ettikleri sorulardan biri de “mide küçültme ameliyatı ile kaç kilo verebilirim?” sorusudur. Bu sorunun cevabı pek çok faktöre bağlı olarak değişir. Ancak hasta, doktorunun ve beslenme uzmanının uyarılarını dikkate alır ve beslenme alışkanlığını bu uyarılar doğrultusunda düzenlerse ameliyat sonrasındaki 5 yıl içinde fazla kilolarının %60’ından kurtulur.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ameliyat sonrasında kaç kilo verileceği ve verilen kiloların sonradan geri alınıp alınmayacağı kişinin beslenme şekline ve yaşam tarzına bağlıdır. Mide küçültme ameliyatı sihirli bir değnek değildir. Bu nedenle hasta, ameliyat sonrası dönemde eski alışkanlıklarına devam ederek zayıflamayı beklememelidir.
Yapılan araştırmalar mide ameliyatından sonra tekrar kilo alma olasılığının %10 ila %15 arasında olduğunu, hastanın aşırı kilo alarak tekrardan morbid obez (ileri derecede obez) sınıfına girme ihtimalinin ise %5 ila %10 arasında olduğunu göstermektedir.
Hasta mide küçültme ameliyatından sonra kilo almak istemiyorsa dikkat etmesi ve alışkanlık haline getirmesi gereken bazı besleme kuralları bulunur. Öncelikle kişi, protein ağırlıklı beslenmeyi ve yüksek miktarda karbonhidrat, yağ içeren gıdalardan uzak durmayı öğrenmelidir.
Zayıflama sürecinde muhakkak protein tüketilmesi gerekir. Çünkü protein, kas kaybını önler ve kişinin halsiz ve yorgun hissetmesine engel olur. Mide küçültme ameliyatından sonraki ilk 1 ay hastanın katı gıda tüketemediğini düşünürsek yeterli miktarda protein almasının da oldukça zor olduğunu anlayabiliriz. Bundan dolayı ameliyat sonrasında, doktor kontrolü dahilinde yüksek protein içeren diyet içeceklerine başlanmalı ve doktorun tavsiye ettiği süre boyunca bu içecekler tüketilmeye devam edilmelidir.
Tüp midelilerin alışkanlık haline getirmesi gereken diğer beslenme kuralları ise şunlardır:
- Yemeklerden 30 dk önce su tüketilmemelidir.
- Ana öğün ve ara öğün dengesi kurulmalıdır. Öğün atlanmamalıdır.
- Yemek yerken dikkat dağıtıcı elektronik cihazların olmadığı bir ortam seçilmelidir.
- Yemekler azar azar yenilmeli ve iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır.
- Her öğün için sofra kurulmalıdır ve ayak üstü atıştırmalar yapılmamalıdır.
- Makarna, kızartma, ekmek gibi protein içermeyen yüksek kalorili gıdalardan uzak durulmalıdır.