Mide Botoksu Yaptırmak İsteyenlerin Sık Sorduğu Sorular
Mide botoksu yaptırmak isteyen kişiler pek çok soru işareti ile karşı karşıya kalmaktadır. Öncelikle mide botoksunun fazla kilolarından şikayetçi olan her bireye yapılabileceği bilinmelidir. Ancak mide botoksunun morbid obez ve obezite hastalarında etkili sonuçlar alınmasını sağlamayacağı unutulmamalıdır.
Mide botoksu, mide küçültme ameliyatlarıyla zayıflayabilecek bireylerde faydalı olmayacaktır. Bu nedenle vücut kitle indeksi 40’ın altında olan ve fazla kilolarından şikâyetçi olan bireyler mide botoksu için en uygun grubu oluşturmaktadır.
Mide botoksu basit bir işlemdir ve hastanın operasyon sonrasında hastanede kalması gerekmez. Genellikle işlem sonrasında hasta 1-2 saat hastanede tutulmakta ve ardından taburcu edilmektedir. Mideye enjekte edilen botoks, mide kaslarının hareketini yavaşlatarak sindirim süresini uzatmakta ve dolayısıyla kişinin uzun saatler boyunca açlık hissetmemesine yardımcı olmaktadır.
Mide botoksu sonrasında ağrı ve bulantı yaşanma ihtimali oldukça düşüktür ancak nadiren de olsa bazı hastalarda operasyon sonrasındaki ilk günlerde ağrı ve bulantı olabilir. Ağrı ve bulantının geçmemesi halinde muhakkak doktora danışılmalıdır.
Mide botoksu kalıcı bir işlem olmadığından dolayı operasyondan sonra kalıcı hasar oluşması ihtimali yoktur. Mideye enjekte edilen botoks, ortalama 4 ila 6 ay içinde vücuttan tamamen atılmaktadır.
Mide botoksu yaptırmak isteyen kişilerin sıkça sorduğu sorular arasında “botoks malzemesi vücuda dağılır mı?” sorusu yer almaktadır. Botoks malzemesinin vücuda dağılması mümkün değildir. İşlem sonrasında hastanın zayıflaması ve ideal kilosuna ulaşması için beslenmesine dikkat etmesi ve düzenli olarak spor yapması önerilmektedir. Beslenme ve yaşam alışkanlıklarında değişiklik yapmayan bireylerin zayıflaması ve işlem sonrasında gözle görülür sonuçlar alması mümkün değildir.
Mide botoksunun gebelere ve emziren annelere uygulanıp uygulanamayacağı da merak edilmektedir. Mevcut çalışmalar mide botoksunun hamile ve emziren anneler üzerinde ne tür bir etki yaratacağını göstermediğinden dolayı hamile ve emziren annelerin mide botoksu yaptırması tavsiye edilmez.
Her ne kadar basit ve komplikasyon riski düşük bir işlem olsa da mide botoksu öncesinde iyice düşünülmeli ve işlemin sihirli bir değnek görevi üstlenmediği, yalnızca zayıflama sürecini desteklediği bilinmelidir.