Beslenme Düzeni Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Beslenme Düzeni Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Beslenme düzeni oluştururken beslenme programının uygulanabilir olmasına dikkat edilmelidir. Çok düşük kalorili diyet listelerinden kaçınılmalı bunun yerine uzun süre boyunca uygulanabilecek sağlıklı diyet programları hazırlanmalıdır.

Sağlıklı bir beslenme düzeni protein ağırlıklı beslenerek oluşturulur. Kişi sağlıklı şekilde beslenmeyi alışkanlık haline getirmek istiyorsa yüksek protein içeren düşük kalorili gıdalar tüketmeli ve yüksek kalorili besin değeri düşük gıdalardan uzak durmalıdır.

Sağlıklı beslenmenin en önemli noktalarından bir diğeri ise su tüketimidir. Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak istiyorsanız her gün 2,5 litre su içmeyi ihmal etmemeli ve kabak ve salatalık gibi su oranı yüksek yiyecekleri bol miktarda tüketmelisiniz.

Sağlıklı beslenme düzeni oluştururken öğünler iyi planlanmalı ve gün içinde muhakkak ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünler sağlıklı bir beslenme düzeninin olmazsa olmazıdır. Uzmanlar gün içinde 3 ana öğün ve 2 ara öğün tüketilmesini tavsiye etmektedir.

Beslenme düzeni oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri de yeterli beslenmedir. Vücut proteine ihtiyaç duyduğu kadar karbonhidrat ve yağa da ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle protein içeren gıdalara kıyasen daha az olsa da karbonhidrat ve yağ içeren gıdalara da beslenme düzeninde yer verilmelidir.

Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı beslenmedir. Beslenme düzeninde tüketilen gıdalar kadar bu gıdaların nasıl ve ne şekilde tüketildiği de önemlidir. Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek isteyen kişilerin dikkate alması gereken beslenme kurallarından bazıları şunlardır:

  • Yemekten yarım saat önce sıvı tüketimi durdurulmalı ve yemek esnasında sıvı tüketilmemelidir.
  • Her gün muhakkak 1 porsiyon mevsim meyvesi tüketilmelidir.
  • Yemek yemek için bilgisayar, TV ve telefon gibi dikkati farklı noktaya çeken cihazların bulunmadığı bir ortam tercih edilmelidir.
  • Her öğün için sofra kurulmalı ve ayak üstü atıştırmalar yapılmamalıdır. Ayak üstü yapılan atıştırmalar esnasında ne kadar yemek yendiği kontrol edilemediği için yemek muhakkak sofrada yenmelidir.
  • Yemek yenilen tabaklar küçük tutulmalı ve yemekler azar azar küçük lokmalar halinde tüketilmelidir. Ayrıca yemekler iyice çiğnenmeden yutulmamalıdır.

İlginizi Çekebilir !

Yüksek Proteinli Ürün Kullanımı

Günde Kaç Gram Protein Alınmalıdır?

Günde Kaç Gram Protein Alınmalıdır?   Obezite ameliyatı sonrası günlük protein ihtiyacı, ameliyat türüne ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir