Bariatrik Cerrahi Uygulama Yöntemleri
Bariatrik Cerrahi Nedir?
Obezite cerrahisi nedir denilince akla bariatrik cerrahi gelmektedir. Çünkü genellikle obezite söz konusu olduğunda yapılan ameliyatları ifade eder. Ancak bazı durumlarda aşırı kiloya bağlı sağlık sorunlarını tedavi etmek için bariatrik cerrahi de kullanılmaktadır. Cerrahi operasyonlar ile mide ve ince bağırsak gibi sindirim sisteminin organlarının yapısında değişiklikler yapılır. Değişikliklerin amacı, tokluk hissini arttırmak, daha az yemek ve besinlerin emilimini azaltmaktır.
Bariatrik Cerrahi Kimler İçindir?
Obezite cerrahisi; 18 yaş üstü ve 65 yaş altı, fazla kilo sorunu olan ve ameliyata engel sağlık sorunu olmayan kişilere uygulanabilir. Bariatrik cerrahi için kıstas olarak beden kitle indeksidir, yani ağırlık ve boyun oranıdır. Beden kitle indeksi 40’ın üzerinde olduğunda operasyon yapılır ve 35-40 olduğunda en az bir risk faktörü aranır. Obezite cerrahisinde aranacak risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir ve bariatrik cerrahi uygulama yöntemleri bunlar üzerinden karar verilir:
- Diyabet
- Hipertansiyon
- Hiperlipidemi
- Astım
- Reflü
- Artrit
- İdrar kaçırma
Bariatrik cerrahi Uygulama Yöntemleri Nelerdir?
Obezite cerrahisinde, mide ve ince bağırsakta besin emilimini azaltır. Ayrıca tokluk hissi yaratan veya açlık hormonunun salınımını azaltan değişiklikler yapılır. Obezite cerrahisinde kullanılan başlıca bariatrik cerrahi uygulama yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Mide balonu: Mide balonu uygulamasında mideye içi sıvı dolu silikon balon yerleştirilerek mide hacmi yarı yarıya küçültülür. Böylece hasta daha kısa sürede tokluk hissine ulaşır ve fazla besin tüketmez. Balon endoskopik olarak yerleştirilebileceği gibi yutularak da balon yerleştirilebilir. Yutulabilir mide balonu doktor kontrolünde doğru yere geldiği görüldükten sonra şişirilir ve içi sıvı ile doldurulur.
Tüp mide ameliyatı: Gastrik bypass ameliyatında midenin yaklaşık yüzde 80’i çıkarılır ve mide tüp haline getirilir. Bu nedenle ameliyatın adı dışarıdan takılan bir tüp değil, midenin geri dönüşümsüz bir şekilde çıkarılarak tüp şekline dönüştürülmesidir. Böylece mide hacmi azaldığında erken tokluk hissi, açlık hormonu üretimi azaldığında ise açlık hissi azalır.
Gastrik bypass: Gastrik bypass yöntemi hem mideyi hem de ince bağırsağı tedavi eder ve yapılarını değiştirir. Midenin yaklaşık 30 ml kadarı ve ince bağırsağın kalın bağırsağa bağlanan kısmı ayrılır. Bu parçalar birleştiğinde hem mide fonksiyonu hem de ince bağırsaktan emilim azalır. Gastrik bypass bariatrik cerrahi uygulama yöntemleri arasında yer almaktadır.