Ameliyat Sonrası Vitamin-Mineral İhtiyaçları Nasıl Karşılanır?
Obezite ameliyatı sonrası, vitamin-mineral eksiklikleri hem besin alımındaki kısıtlılık hem de emilim yetersizliği sebebiyle sık görülen bir durumdur. Ameliyat sonrası vitamin-mineral ihtiyaçları nasıl karşılanır? Sorusuna cevap olarak ameliyat sonrası tüketilmesi gereken multivitamin takviyeleri olacaktır. Tüp mide gibi işlemlerde vitamin-mineral ihtiyacı zaten işlem öncesi çoğu hastada mevcuttur, ameliyat sonrası da bu ihtiyaç artar. Gastrik bypass ameliyatından sonra ise emilim tamamen bozulduğu için ömür boyu multivitamin takviyesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durumda yapılacak şeylerin başında ameliyat öncesi var olan vitamin-mineral eksikliğini tamamlamak olmalıdır. Cerrahi işlem sonrasında ise gıda takviyelerinin düzenli kullanılmasına önem gösterilmeli ve ameliyat sonrası beslenme prosedüre uyularak besin alımının devam etmesi olmalıdır.
Demir
Ameliyat sonrası vitamin ve mineral ihtiyaçları nasıl karşılanır? Sorusunu merak edenler için öncelikle dışarıdan alınması gereken besin öğelerinden biri olan demirden bahsetmek istiyoruz. Asıl görevi, vücuda oksijen takviyesi yapması için gereken miktarda hemoglobin üretimidir. Demir eksikliği vücudumuzda kansızlık, ciltte solgunluk, el ve ayaklarda uyuşma, sinirlilik hali ve saçlarda dökülme gibi belirtiler gösterir. Yumurta, karaciğer, et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuru kayısı, kuru üzüm gibi besinler ile demir eksikliği giderilebilir.
Vitamin C (Askorbik Asit)
Suda eriyebilme özelliğine sahip olan C vitamini, vücuda girdikten yaklaşık birkaç saat sonra emilimi gerçekleşir. Kolajen sentezinden sorumludur ve dokuları bir arada tutma özelliğine sahiptir. B vitaminlerinden tiamin, riboflavin, pantotenik asit ve folik asitin; A, E vitaminlerinin, demirin ve kalsiyumun vücutta etkisini arttırmasında görevlidir.
Çinko
Çinko, vücudumuzda hayati önem taşıyan DNA’nın sentezlenmesinde görevlidir. Bağışıklık sisteminin korunmasında ve yara gibi etkenlerin iyileştirilmesinde önemli yere sahiptir. Çinko emiliminde yaş ve diyet faktörleri de mevcuttur. Vücutta eksiklik olan tat hissi, bozulmuş zihinsel farkındalık, düşük testosteron düzeyi ve anemi ile ilgili tedavi edici özelliğe sahiptir. Deniz ürünlerinde, etlerde, süt ve süt ürünlerinde, yumurta sarısı ve buğday tohumu çinko için zengin besin kaynaklarıdır.
Bakır
Bakır minerali vücudumuzda hayati bir öneme sahiptir ve çinko gibi yaraların iyileşmesi, kemik mineralizasyonu, hemoglabin sentezi ve melanin oluşumuna katkı sağlar. Vücudumuzda ince bağırsak duvarında emilimi sağlanır. Et, tavuk, balık, yumurta ve yağlı tohum gibi besinler bakır minerali bakımından zengindir.
B1 Vitamini (Tiamin)
İlk keşfedilen vitamin gruplarından biri olan B grubu vitaminler vücudumuzda enerji akımımızı sağlar. Beyin ve sinir sistemi bu enerji sayesinde çalışmaya devam eder. Tiamin, vitamini vücudumuzda bulunan karbonhidratları enzimleyerek enerji kaynağına dönüştürür. B1 vitamini eksikliğinde beriberi denilen sinir sistemi hastalığı ortaya çıkar. Bira mayası, rafinasyon işlemi görmemiş tahıllar, ayçiçeği tohumları, baklagiller, et ve balık B1 vitamini bakımından zengin besinlerdir.
Ameliyat sonrası vitamin ve mineral ihtiyaçları nasıl karşılanır? Sorusunun cevabı bu vitaminleri almanız gerekir.